Glass på mjölk från glada kor

Lejonet & Björnen har fått många nya vänner. En av dem är en välmående ko som heter Rosetta. – Att byta leverantör från Arla till Wapnö är ett av de bättre besluten vi fattat, säger Katarina Mild, VD på Lejonet & Björnen.

"Vi ger dig mjölk", står det på en skylt vid gårdsplanen. Mjölk som sedan exempelvis kan bli till den godaste av glassar. Katarina och Håkan Mild, som är de största ägarna till glassföretaget Lejonet & Björnen, är på besök på Wapnö Gård norr om Halmstad. Endast där, i ett böljande halländskt sommarlandskap, finns det kor och mejeri på samma plats och numera är de leverantörer till Lejonet & Björnen. Från stora Arla byter de leverantör till betydligt mindre Wapnö, där djuren står i centrum.

– Att komma så här nära vår produkt och se hur bra djuren behandlas, det känns helt fantastiskt bra, säger Håkan Mild.

Wapnö Gård har anor från 1300-talet och det ståtliga slottet, uppfört i mitten av 1700-talet, förklarades som byggnadsminne 1983. I dag finns här en konferensanläggning och en egen gårdsbutik, men jordbruk med mjölkproduktion är den huvudsakliga verksamheten. Totalt uppgår de fyrfota vännerna till 3 800 och tillsammans producerar de bland annat 32 000 liter mjölk per dag.

Efter en förmiddag i Vapnödalen är makarna Mild mer än övertygade om det riktiga i sitt beslut att byta leverantör.

– Wapnös ledord Öppenhet, Närhet och Färskhet beskriver exakt hur även vår verksamhet ser ut. Det handlar om skapa kvalitet och genuinitet på ett hantverksmässigt vis. Vi månar också om spårbarhet, trygghet och säkerhet och anser att det ger trygghet. Äkta, helt enkelt, säger Katarina.

Under den guidade turen av den suveräna ciceronen Anders Hanson, försäljningschef på den anrika gården, får Håkan och Katarina bland annat hälsa på ko 5521, som heter Rosetta. De pratar även länge med Lennart E Bengtsson, som är VD på Wapnö.

– Just känslan av att komma så oerhört nära är precis det vi önskar. Bara en sådan sak som att alla kor har ett eget namn. Här kan vi med egna ögon se hur bra djuren mår och hur väl de tas om hand. Vi vet faktiskt att den, den och den kon är de som levererar till oss, det känns oerhört tryggt, förklarar Håkan innan han kliver under stängslet och går in för att hälsa på sina nya vänner.

Anders från Wapnö flikar in:

– För oss är det väldigt enkelt. Våra djur får bestämma mycket. Mår inte de bra, mår inte vi bra.

Katarina berättar att diskussioner om det nya samarbetet började redan i oktober i fjol, men då kunde inte Wapnö säkra de volymer som Lejonet & Björnen krävde. I dag finns det dock, till hennes stora glädje, fler djur som betar i Wapnös regi.

– Nu har de möjlighet att säkra den mängd vi behöver och det känns fantastiskt. De säger att deras mjölk är mer proteinrik också så det ska bli spännande om det märks på våra unika smaker, avslutar Katarina Mild, innan det är dags att ta farväl av Rosetta och de andra nya vännerna.